Οι φουρνάρισες του Ευπαλίου.
Η Αγγέλω, η Σοφία και η Φρόσω στο φούρνο που λειτούργησαν σχεδόν μισό αιώνα.
(αντιγραφή από την εφημερίδα της Ενωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας, «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» http://www.toefpalio.gr/ )
Στις 21 Ιουνίου 2009 έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο της Σοφίας Γεωργουλοπούλου. Η Σοφία ήταν η «φουρνάρισσα» του Ευπαλίου. Ο πατέρας της Αντώνιος Γεωργουλόπουλος έχτισε το φούρνο τη δεκαετία του ’30. Το φούρνο αρχικά δούλεψε ο κ.Τσαγγανός, αρτοποιός από τον Ασπριά Ναυπακτίας. Μετά τον δούλεψε ο Γιάννης Σπυρόπουλος ή Αγγελάρας μέχρι
το 1953 οπότε τον ανέλαβαν οι αδελφές Γεωργουλοπούλου. Τον δούλεψαν μέχρι το 2003 οπότε διέκοψαν τη λειτουργία για λόγους υγείας.
Με το ψωμί της Σοφίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ευπαλιωτών. Και όχι μόνο!
Ποιος δεν θυμάται τη χαρακτηριστική γεύση και ποιότητα του ψωμιού.
Ήταν ένα πραγματικά χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο με το χέρι και ψημένο σε φούρνο με ξύλα. Το καρβέλι δε ήταν πάντα υπέρβαρο, άνω του κιλού!
Ήταν ονομαστό στην περιοχή. Ακόμα και Ναυπάκτιοι το μεσημέρι έρχονταν
στο Ευπάλιο και αγόραζαν ψωμί δικό τους και για τους γείτονες.
Το φούρνο δούλευαν οι τρεις αδελφές Αγγέλω, Ευφροσύνη και Σοφία.
Οι ώρες εργασίας ήταν πάνω από 15 ημερησίως. Χρόνος για προσωπική ζωή και
ανάπαυση δεν υπήρχε.
Είχαν δώσει πραγματικά τη ζωή τους για την επιχείρηση.
Θα θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία το ψωμί απ’ τις «φουρνάρισσες του
Ευπαλίου»!!!