8.1.2010
Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα άρθρα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» που αναφέρεται στη Διαμάχη για τον…Αι Γιάννη Ευπαλίου. (www.toefpalio.gr) .
Θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Ηγουμένης Θεοδοσίας της I. Μονής Βαρνάκοβας και τους ισχυρισμούς της ότι...δήθεν με «χρυσόβουλα» θέλει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του μικρού Ι. Ναού του Αι Γιάννη του Θεολόγου (πρώην Αγ Νικολάου) στο Ευπάλιο και ότι …τάχαμες υπήρξε Μετόχι της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας.
Αυτά είναι τελείως αστεία πράγματα και θυμίζουν σενάρια «Εφραίμ» με τα χρυσόβουλα. Ελεος !
Ο μικρός αυτός Βυζαντινός Ναός (12ου αιώνα) του Αι Γιάννη , ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι ανήκει ανέκαθεν στον Αγιο Γεώργιο ΕΥΠΑΛΙΟΥ.
Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην επιτροπή που απαρτίζεται από τους συμπολίτες μας κκ. Λεωνίδα Ζέρβα- Αντώνη Παπαιωάννου - Γιώργο Σμπαρούνη-Αντώνη Κουτσαγγέλου- και Γιώργο Καλλαντζή, για τον αγώνα διάσωσης της μικρής εκκλησίας μας και την προσπάθεια να αποδείξουν (το αυταπόδεικτο) ότι ανήκει στην ενορία Αγ.Γεωργίου Ευπαλίου.
Σε κανένα Βυζαντινό χειρόγραφο δεν αναγράφεται ότι ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο Δωρίδος , ανήκει σε Μετόχι της Βαρνάκοβας.
Ο Αι Γιάννης ιστορικά πάντα ανήκε στο Ευπάλιο , στους Ευπαλιώτες και στους προσκυνητές του.
Χαρακτηριστικά θέλω να σημειώσω ότι τα έτη 1970-75, ο πατέρας μου Κων/νος Παπαχαραλάμπους ενήργησε με συνεχείς οχλήσεις στο αρμόδιο τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αναστήλωση της εκκλησίας, μαζί με τον παπα-Βασίλη Πριόβολο. Μέχρι τότε ο ναός του Αι Γιάννη ήτο ανοικτός και διανυκτέρευαν διάφοροι βοσκοί της περιοχής (ανάβοντας φωτιά το χειμώνα για να ζεσταθούν, με συνέπεια να μαυρίσουν οι τοίχοι , οι Αγιογραφίες, δάπεδα κλπ).
Ο πατέρας μου (Κων.Παπαχαραλάμπους), κατώρθωσε τότε με χίλιες προσπάθειες να φέρει (με δικά του έξοδα) από την Αθήνα, κλιμάκιο με δύο Αρχαιολόγους από το Υπουργείου Πολιτισμού –Τμήμα Βυζαντινών Μνημείων και παρουσία του παπα-Βασίλη Πριόβολου, τοποθετήθηκε μεταλλική πόρτα για να εμποδίσουν τη διανυκτέρευση των βοσκών και τη περαιτέρω καταστροφή του Ναού.
Οι Αρχαιολόγοι παρέμειναν 3 μέρες στο Ευπάλιο, εξέτασαν τις Αγιογραφίες και απεφάνθησαν ότι όντως πρόκειται για Βυζαντινό Ναό και ότι χρήζει ανακαίνισης-συντήρησης .Οσον αφορά τις Αγιογραφίες, από τότε είχαν ανάγκη επιμελημένης συντήρησης, λόγω παλαιότητας και επιπροσθέτως δυστυχώς είχαν αμαυρωθεί από τη κάπνα των φωτιών που άναβαν οι βοσκοί για να ζεσταθούν.
Οι Αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρέπει να ενταχθεί σε «πρόγραμμα Αποκατάστασης ο Ναός του Αι Γιάννη Θεολόγου», να «συντηρηθούν καταλλήλως από Βυζαντινολόγους οι Αγιογραφίες και επειδή απαιτούνται σοβαρά κονδύλια και μελέτες, θα έπρεπε να περιμένουν. Εκτοτε δεν έγινε τίποτε εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρώ απαράδεκτους τους ισχυρισμούς περί «χρυσόβουλων» της Ηγουμένης Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας, όπως επίσης και την από 4.11.2009 επιστολή του Μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα, η οποία στερείται «κάθε Νομικού επίσημου στοιχείου».
Από μία «απλή συζήτηση» του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Καραγιάννη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητρόπολης, και της Ηγουμένης Θεοδοσίας, δεν δύναται να αποδοθεί Δικαιοσύνη περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Αι Γιάννη. Δεν πρόκειται για «αστικό ακίνητο».
Πρόκειται για Ναό Βυζαντινό που διαχρονικά ανήκε στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου, και ο παπα-Βασίλης Πριόβολος κρατούσε τα κλειδιά της μεταλλικής πόρτας και χρησιμοποιούσε το Ναό ανελλιπώς.
Ουδέποτε η Βαρνάκοβα ήλεγχε τον Αι Γιάννη.
Ο Αι Γιάννης ανήκει στο Ευπάλιο και στους Ευπαλιώτες.
Επιπροσθέτως διαβάζουμε στο άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» φύλλο 90, ότι :
1. Ολόκληρος ο χώρος που περιβάλλει το μικρό Ναό του 12ου αιώνα , όπως και ο ίδιος ο Ναός, ανήκει στη κατοχή, νομή και κυριότητα του Αγίου Γεωργίου Ευαπλίου με τη Διαθήκη του Δωρητού Ιωάννου Καμπούρη (Νο 4030/ 6.11.1914) όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος και επικυρώθηκε στις 3.1.1915 (αντίγραφο αυτής της Δωρεάς υπάρχει στο αρχείο της Μητρόπολης από το 1916).
2. Στο Εκκλησιαστικό Κτηματολόγιο ,που συντάχθηκε στην Αμφισσα το 1912 (με Μητροπολίτη Φωκίδας το Μακαριστό Αμβρόσιο) , στη σελίδα 20 αναγράφεται ότι «ο Αγιος Ιωάννης ανήκει στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου»
3. Στα «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος» που αποτελούν τη ταυτότητα της Εκκλησίας , δεν αναφέρεται ότι ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος ανήκει στο Μετόχι και δυναμικό της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.
Κατόπιν Ολων αυτών, θεωρούνται απαράδεκτες οι προσπάθειες της Ηγουμ Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας (με τα χρυσόβoυλα…), ευχόμαστε και ελπίζουμε όπως η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας αντιληφθεί το σφάλμα και παρακαλούμε όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανακαλέσει το ανωτέρω υπ αρίθμ 556/4.11.2009 έγγραφο, το οποίο Αδικεί κατάφωρα την Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου και τους ίδιους τους Ευπαλιώτες.
Σημειώνουμε ότι στο ως άνω έγγραφο, ο Μητροπoλίτης Αθηναγόρας της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος, αποφαίνεται με γρήγορες διαδικασίες ότι ο Βυζαντινός Ναίσκος του Αι Γιάννη ανήκει στη Βαρνάκοβα και ως εκ τούτου τα κλειδιά του ναίσκου θα κρατεί η Ηγουμένη Βαρνάκοβας και …οι εισπράξεις από το «παγκάρι και τα κεριά» θα αποδίδονται στο Μετόχι της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.
Αυτά είναι ...τουλάχιστον αστεία πράγματα!
*Θανάσης Παπαχαραλάμπους
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός