Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

ANAΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ: (πηγή: www।Nafpactia।gr)

Παίζει σε δύο ταμπλό το Ευπάλιο
23-06-08 - Επικαιρότητα
Να αγωνιστούν για την διαφύλαξη και την μεγέθυνση του Δήμου Ευπαλίου και αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί να αντιπροτείνουν την συνένωση με το Δήμο Ναυπάκτου, αποφάσισαν στο δημοτικό συμβούλιο Ευπαλίου κατά την τελευταία του συνεδρίαση, την Τρίτη 17 Ιουνίου.
Κάτι σαν “κρυφό χαρτί” παρουσιάστηκε απ’ τη δημοτική αρχή η περίπτωση συνένωσης με το Δήμο Ναυπάκτου καθώς, σύμφωνα με την εισήγηση του Ευάγγελου Καραΐνδρου, πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση του Δήμου Ευπαλίου ως οντότητα και η ενδυνάμωσή του ενσωματώνοντας όμορους δήμους. “Ο δήμος Ευπαλίου πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και έχουμε αρκετά και ισχυρά επιχειρήματα για να το επιτύχουμε”, υποστήριξε ο κ. Καραΐνδρος αναφερόμενος στην γεωγραφική θέση, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος του Δήμου κλπ.
Ωστόσο, διαβλέποντας ότι αυτή τους η επιθυμία μπορεί να μην ευοδωθεί, ο πρώην αντιδήμαρχος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο:”Σε περίπτωση που αστάθμητοι παράγοντες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχουμε έτοιμη εναλλακτική πρόταση, που δεν μπορεί παρά να είναι η συνένωση με το *Δήμο Ναυπάκτου*” είπε, για να το αιτιολογήσει ευθύς αμέσως: “Είτε το θέλουμε είτε όχι ανήκουμε στον ίδιο κοινωνικό ιστό” είπε, για να αναφέρει και κάποιες κοινές δράσεις:”Μετέχουμε στην Αιτωλική Αναπτυξιακή, θα χρησιμοποιούμε τον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας και τον βιολογικό της *Ναυπάκτου*”.
Αναφορικά με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης ο κ. Καραΐνδρος περιορίστηκε στο να μεταφέρει διαρροές απ’ τον τύπο που φέρουν την Φωκίδα μαζί με την Αιτωλοακαρνανία, συμπληρώνοντας ότι “κάτι τέτοιο θα είχε μόνο θετικά αποτελέσματα”Αναλυτική αναφορά στις μέχρι σήμερα θέσεις των πολιτικών κομμάτων επί του Καποδίστρια ΙΙ έκανε ο Κωνσταντίνος Κάρμας με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει στο τραπέζι αρκετούς προβληματισμούς, σχετιζόμενες κυρίως με τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Σε περίπτωση πάντως που το Ευπάλιο δεν θα μπορέσει να παραμείνει ανεξάρτητο, άποψη του κυρίου Κάρμα ήταν να συνενωθεί με τη Ναύπακτο.

Δούρειος ίππος
“Έχει τη δύναμη να παραμείνει ακλόνητος, αποτελώντας τον δυτικό πόλο της Φωκίδας” υποστήριξε για το Δήμο Ευπαλίου ο Χαράλαμπος Σμπαρούνης ενώ και ο Αθανάσιος Κατσούδας βλέπει σαν πρώτο μέλημα την διατήρηση του Δήμου και σε δεύτερο την περίπτωση της Ναυπάκτου.Τη διαφωνία του με την γενικότερη φιλοσοφία την νέας διοικητικής μεταρρύθμισης εξέφρασε ο Χρήστος Τριανταφύλλου: “Πίσω από τις ουδέτερες φράσεις και τα εύηχα λόγια περί αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την ουσία του Καποδίστρια ΙΙ που δεν είναι οι συνενώσεις αλλά η επιτακτική ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας να προσαρμοστεί στα διεθνή ανταγωνιστικά δεδομένα” είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου ο Καποδίστριας ΙΙ αποτελεί το δούρειο ίππο για να μπουν οι ιδιώτες σε κομμάτια της κοινωνικής πολιτικής όπως η παιδεία και η υγεία: “Η κυβέρνηση θέλει μεγάλους σχηματισμούς, μεγάλους δήμους ώστε να μπορούν να πουληθούν τομείς αρμοδιότητάς τους, ποιο εύκολα σε ιδιώτες” τόνισε.
Με το βλέμμα στη Ναύπακτο
Θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τρεις φάσεις, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Καλαντζή, ώστε οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να είναι πιο συγκεκριμένες: Να έχει υπάρξει αποτίμηση του πρώτου Καποδίστρια, να είχε δοθεί περίοδος εθελοντικών συνενώσεων με ισχυρά οικονομικά κίνητρα αλλά και να υπήρχε χρόνος για ευρύ και ουσιαστικό διάλογο.
Για το Δήμο Ευπαλίου υποστήριξε ότι έχει τη δυνατότητα να σταθεί μόνος του, ωστόσο, υπογράμμισε ότι “κάποια πράγματα που έχει διαμορφώσει η ίδια η ζωή δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε”, αναφερόμενος φυσικά στους κοινωνικούς δεσμούς με τη Ναύπακτο. “Θα πρέπει να συζητήσουμε με τη *Ναύπακτο*”, κατέληξε. “Ζητούμενο απ’ τον *Καποδίστρια ΙΙ*”, τόνισε με νόημα ο Θανάσης Μελίστας “είναι να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών του Δήμου Ευπαλίου και όχι τα βιογραφικά των βουλευτών μας”ενώ ο Ιωάννης Θωμόπουλος έστρεψε το βλέμμα του προς... τα δυτικά, τονίζοντας ότι με το ίδιο σκεπτικό (της αυτονομίας) θα πάνε πολλοί μικροί δήμοι σε όλη την περιφέρεια και καλό θα ήταν το Ευπάλιο να έχει εναλλακτική πρόταση. Μάλιστα ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος Ευπαλίου δύσκολα θα σταθεί μόνος του βάσει οικονομοτεχνικών κριτηρίων και η συννένωση με τη Ναύπακτο θα εξασφαλίσει απαραίτητους πόρους.
Ο λόγος στους πολίτες
Αρκετές ήταν και οι παρεμβάσεις από το κοινό.
Ο κ. Ζέρβας ζήτησε κι αυτός την διατήρηση του Δήμου Ευπαλίου ενώ αναρωτήθηκε πως “εμείς θέλουμε τη Ναύπακτο σαν εναλλακτική λύση, η Ναύπακτος μας θέλει;”
Απάντηση δεν πήρε.
Έναν ισχυρό δήμο Ευπαλίου ζήτησε και ο κ. Κορτέσης ενώ πιο ρεαλιστικά αντιμετώπισε την κατάσταση ο κ. Πανουργιάς μιλώντας για την ανάγκη αντιμετώπισης του Καποδίστρια σε σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στην περιοχή η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Κώστα Κουτσόπουλου που, βασιζόμενος σε επιστημονική μελέτη που εκπόνησε το ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ, υποστήριξε ότι ο Δήμος Ευπαλίου, έστω και με την προσθήκη των Δήμων Βαρδουσίων και Τολοφώνος, θα είναι ένας ανίσχυρος Δήμος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την μελέτη προϋποθέσεις για ισχυρούς δήμους αποτελούν στοιχεία όπως η ύπαρξη τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών, το 75% των μετακινήσεων για δουλειά θα πρέπει να είναι εντός του δήμου, το ελάχιστο εργατικό του δυναμικό θα πρέπει να είναι 3.500 άτομα και ο πλυθησμός του δεν θα πρέπει να είναι κάτω των 14.000 κατοίκων κ.α..“Όπως καταλαβαίνετε”, είπε ο κ. Κουτσόπουλος “ο Δήμος μας δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει τα δεδομένα που θα τον καθιστούσαν έναν ισχυρό δήμο” προτείνοντας την εναλλακτική μέχρι τότε λύση της Ναυπάκτου ως μονόδρομο...
(πηγή: www.Nafpactia.gr)
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΕΥΤΥΧΕΣ το 2009»
-------------------------------------------------------------------------------------------------------